3 Comments

doua cazuri concrete despre "eficienta" rezolvarii problemelor in medicina vestica:

1. in urma cu 5 ani, femeia x nu se simtea bine ca urmare a facut o vizita la doctor si a fost diagnosticata cu diabet. urmarea diagnosticului a fost nu doar un tratament (respectat de x cu rigurozitate) ci si vizite la doctor si analize in mod regulat. toate acestea au decurs conform planului pana acum 4ani jumate cand x s-a simtit extrem de rau si a fost internata la urgente. analize rapide confirma ca x avea cancer intr-un stadiu atat de avansat incat nu mai putea fi nici operat, iar chimoterapia nu a ajutat. in mai putin de 6 luni a murit. de ce? pentru ca timp de 4 ani sistemu' medical a tratat-o doar de diabet - "stampila" pusa pe capu' ei fara ca nimeni sa se sinchiseasca de altceva.

2. dupa 15 ani de tratament pentru boala c, pacienta y este din nou internata in spital cu ceva dereglari in sange. asistenta de garda se prezinta la medic cu dosaru' pacientei y si-i cere sa elibereze un tratament. medicul (persoana venita din estul europei) refuza sa elibereze un tratament (spre stupefactia asistentei) pe motiv ca dosarul si cazul trebuiesc investigate. argumentul asistentei a fost "eficienta" de care vorbesti tu, faptul ca dupa 15 ani decizia poate fi luata in 5 minute. medicul face investigatiile dorite. rezultatul: dereglarile pacientei y nu veneau din boala pentru care era tratata de 15 ani ci din cu totul alta boala .

doar 2 cazuri in care "eficienta sistemului medical" nu da intotdeauna rezultate. iar cand vine vorba de vieti omenesti ...

Expand full comment

cand vine vorba de fotografie, io am o vorba: "fiecare vede ce vrea si intelege ce poate".

cand vine vorba de citit se aplica acelasi principiu. daca tu ai inteles ca slavesc un sistem medical in defavoarea altuia, ca pun la indoiala competenta unora in favoarea altora, atunci o las asa cum ai interpretat tu.

sanatate s-avem, sa n-ajugem la doctori!

Expand full comment